Wednesday, November 4, 2020

Promosi Shaklee November 2020

Bulan Lepas, Shaklee bagi free gift bag ala-ala gucci, promosi bulan november 2020 pulak ada 2set pilihan iaitu Set viva vivix dan yang kedua set kesihatan boleh juga untuk set mengandung, berpantang dan menyusu, dan hadiahnya tak kalah menarik uolls... yang pasti gempak habis!! set viva vivix hadiahnya vitamin terlajak laris  Sustained Release Vita-C Plus, dan Set kesihatan atau set mengandung atau set menyusu atau set berpantang hadiahnya zinc complex untuk imun juga, bagus juga Shaklee bagi percuma produk fokus untuk tingkatkan imuniti badan, musim covid kan...
huntunglah... sapa yang grab set ni Shaklee bagi hadiah produk meh ler borong cepat, sebelum kehabisan stok.
 
Keuntungan membeli set Viva Vivix Shaklee
Harga bukan promosi RM950 PROMOSI RM760 

👉jimat RM190
👉Percuma keahlian berharga RM35
👉Percuma Penghantaran RM10
👉Percuma produk Vitamin C Plus

Info Produk Vivix Shaklee👇👇👇https://www.shaklee.com.my/content/vivix

Promosi Kedua Set Kesihatan 


Promosi set kesihatan  
Ada 6 item iaitu ESP, Omega, B.complex, Vitamin C Plus, Ostematrix dan Zinc Complex.
Keuntungan membeli Set Kesihatan
Harga bukan promosi RM571 PROMOSI RM412
👉jimat RM159
👉Percuma Penghantaran RM10
👉Percuma produk Zinc Complex

Kebaikan Set Kesihatan Setiap Item

ESP(Soy Protein Isolate Powder 850g)
-Membekalkan tenaga berpanjangan
-Membantu menyembuhkan luka dengan cepat
-Penting untuk kanak-kanak, ibu menyusukan anak dan mereka yang sedang pulih dari sakit
-Menyuburkan kesihatan kulit, rambut, kuku, dan otot

Omega
-Menggalakkan perkembangan mental untuk dewasa dan kanak-kanak
-Mengurangkan paras kolesterol dan tekanan darah
-Mengurangkan radang sendi

B-Complex
-Menukarkan makanan menjadi tenaga 
-Mengurangkan simptom kemurungan dan tekanan
-Meningkatkan fungsi otak

Vitamin C Plus
-Antioksidan semulajadi
-Menggalakkan kesihatan gigi, gusi, tulang 
-Penghasilan kolagen  

Ostematrix
-Mengekalkan tekanan darah yang normal
-Mengurangkan simptom PMS seperti kembung, kejang, bengkak air, baran dan kemurungan

Zinc Complex
-Menghalang keguguran rambut 
-Meningkatkan imunisasi/pertahanan badan
-Membantu penyembuhan luka 
-Kesihatan prostat

Untuk daftar ahli klik link👇👇👇

https://www.shaklee.com.my/joinnow?sid=1178892

Untuk info produk boleh whatsapp aida terima kasih.












Continue Reading

Monday, October 26, 2020

Kajian Vitamin C Membantu Pesakit Covid Sembuh Dengan Cepat.

Sedia maklum virus covid-19 belum ada vaksin atau obat untuk menyembuhkan penyakit tersebut.

Namun begitu ada kajian yang membuktikan vitamin C dapat tingkatkan imuniti lawan penyakit covid dan pesakit dapat sembuh dengan cepat berbanding dengan pesakit yang tidak ambil vitamin C.

Dari kajian tersebut kira-kira 14% kes yang disahkan mengalami penyakit yang teruk yang melibatkan kecederaan paru-paru akut ACUTE LUNG INJURY (ALI) DAN ACUTE RESPIRATORY DISTRESS SYNDROME (ARDS) keadaan ini yang menyebabkan faktor pencetus "cytokine storm" yang menyebabkan tekanan oksidatif yang berlebihan yang mengakibatkan kerosakan pada tisu paru-paru teruk.


Berdasarkan artikel diatas ujian dibuat keatas dua kumpulan yang berbeza. Kedua-dua kumpulan diberi obat yang biasa untuk merawat pesakit covid, namun begitu kelompok kumpulan lagi satu diberi vitamin C dengan dosis tinggi. 

Hasil dari ujian tersebut, group yang diberi vitamin C dengan dosis tinggi.

-57% lebih rendah dalam kadar kematian

-9 hari lebih awal untuk discaj

-5,6 hari lebih cepat berjaya bebas extubation

-7,5 hari lebih cepat bebas dari alat pernafasan berbanding kumpulan yang tidak ambil vitamin C

kesimpulan

Terdapat isyarat kegunaan utiliti vitamin C dosis tinggi sebagai tambahan dalam armamentarium terapi jangkitan covid-19 yang teruk dari segi peningkatan kematian dan jangka masa pemendekan mekanikal yang lebih pendek.

percubaan terkawal rawak prospektif, dimasa depan akan berguna untuk menyiasat pautan ini selain melihat parameter kegagalan organ lain selain dari paru-paru.




Continue Reading

Wednesday, September 9, 2020

Supervisor Recognition 2017



Selain celebrate New Master, ada juga celebration untuk new rank. Aida pun naik pentas juga. Syukur alhamdulillah, jerih payah kita bekerja diraikan, kelayakan event ni kene naik pangkat supervisor keatas untuk pertama kali dan effektif 6 bulan berturut-turut.

Event Shaklee memang best sangat-sangat, dapat sedut aura orang-orang hebat dan berkumpul dengan SID (Shaklee Independent Distributor) serata Malaysia.

Tengok gambar ni nampak tak ke'chubby'an ku semakin terserlah hahaha... insof tak nak nembam lagi jaga makan exercise kene konsisten.

Aida rank up supervisor pada march 2017, dan sampai sekarang aida masih effektif leader dan terima bonus 4angka setiap bulan tanpa gagal alhamdulilah berkat kerja keras.

Bukan senang nak senang beb... bukan goyang kaki duit datang depan mata jangan berangan lah hahaha... citernya ini flashback, so korang yang belum rankup SV cepat tingkatkan usaha, kerja keras lagi, jom bangkit dan bertindak💪💪
tanam azam “AKU BOLEH BUAT”.





Continue Reading

Sunday, September 6, 2020

HIV & AIDS

Apa itu HIV?
Hiv adalah virus yang melemah dan memusnahkan sistem daya tahan badan manusia.
virus HIV menyebabkan penyakit AIDS. manakala seseorang yang dijangkiti HIV adalah pembawa kuman HIV.

Apa itu AIDS?
AIDS ialah tahap akhir jangkitan HIV.
pada tahap ini, individu yang dijangkiti HIV akan menunjukkan tanda dan gejala.

Apakah tanda dan gejala HIV?
-tiada,pembawa HIV masih boleh kelihatan sihat walaupun telah dijangkiti.

Bagaimana HIV Berjangkit?

Melalui hubungan seks tidak selamat dengan pasangan pembawa kuman HIV.
Dari ibu kepada anak dalam kandungan semasa mengandung, bersalin dan menyusukan bayi.

Berkongsi jarum suntikan semasa penagihan dadah.

Anda tidak akan dijangkiti HIV melalui:
-gigitan nyamuk atau binatang lain
-bersin atau batuk
-bersentuhan ataupun berpelukan dengan pesakit HIV
-air kencing atau peluh pesakit HIV
-berkongsi tuala,bilik air ataupun kolam mandi
-berkongsi makanan, pinggan dan sudu dengan pesakit HIV
-menderma darah

Apa itu OI?
(Oppurtunistic Infection)
OI ialah penyakit berjangkit yang menunjukkan ada jangkitan AIDS dan sekiranya tidak dirawat dengan segera boleh membawa maut.
contoh OI adalah 
-batuk kering (TB)
-jangkitan paru-paru (PCP)

Mengapa perlu melakukan ujian HIV?
-Untuk mengetahui status anda sekiranya pernah terdedah kepada risiko jangkitan seperti penagihan dadah dan seks bebas.
-Untuk mendapatkan rawatan awal sekiranya anda telah dijangkiti.

Apa yang anda perlu lakukan jika ujian negatif?
-Sekiranya anda pernah mengamalkan aktiviti berisiko, ujian pertama yang negatif tidak bermakna anda bebas HIV.
-Sila ulangi ujian tersebut dalam 3 atau 6 bulan berikutnya untuk memastikan anda bebas dari HIV.

Apa yang anda perlu lakukan jika ujian positif?
-Dapatkan rawatan dengan segera.
-Elakkan daripada menjangkiti orang lain dengan mengambil langkah-langkah pencegahan seperti:
-Jauhi seks bebas
-Hentikan penagihan najis dadah 
-Amalkan cara hidup yang sihat

Kredit:
Unit penyakit berjangkit jabatan perubatan 
Jabatan Kesihatan Negeri Melaka.






Continue Reading

Saturday, September 5, 2020

Cegah Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut


Penyakit tangan, kaki dan mulut atau dikenali HFMD
(Hand, foot, and mouth disease) disebabkan oleh virus (kumpulan enteroirus) yang biasanya menjangkiti kanak-kanak dibawah umur 5 tahun
penyakit ini dijangkiti melalui kontak secara langsung dengan pesakit serta melalui najis, air liur dan lelehan dari hidung pesakit.

Kebanyakan kes penyakit ini tidak serius. Namun begitu terdapat juga kes-kes teruk yang melibatkan sistem saraf dan tunjang.

Jangkitan ini berlaku disebabkan tidak mengamalkan kebersihan diri yang baik dan berada di tempat atau persekitaran yang sesak, Setiap ahli keluarga dinasihatkan mengamalkan kebersihan diri untuk mencegah jangkitan.

Tiada ubat untuk HFMD, selain menjaga kebersihan, adalah penting untuk mempunyai sistem imun yang optimum supaya anda kekal kuat dan dilindungi.Cuba perangsang imunisasi semula jadi dari Shaklee sekarang! aida terangkan dibawah.

TANDA DAN GEJALAN PENYAKIT
Ruam dengan lepuh di tapak tangan, kaki dan kawasan lampin
→Ulser di tekak dan mulut
→Demam
→Sakit kepala
→Hilang selera makan

LANGKAH-LANGKAH PENCEGAHAN
Cuci tangan dengan sabun dan air bersih sebelum menyediakan makanan, selepas ke tandas, selepas menukar lampin anak dan selepas mencuci najis anak.
→Tutup mulut dan hidung dengan tisu apabila bersin atau batuk.
→Jangan berkongsi barang-barang peribadi seperti berus gigi, sapu tangan, tuala, cadar, cawan, sudu, dan garpu.
→Mandi dan tukar pakaian selepas pulang dari tempat kerja sebelum bermesra dengan bayi atau anak kecil
→Cuci alat mainan, permukaan meja, kerusi dan lantai yang dicemari air liur anak.
→Elakkan membawa anak kecil ke tempat umum yang sesak seperti pusat membeli belah, pawagam, kolam renang, pasar dan stesen bas.

Sekiranya anak anda mempunyai tanda-tanda dan gejala penyakit tangan, kaki dan mulut:
-Bawa segera ke hospital atau klinik berhampiran
-Jangan hantar ke tadika, rumah pengasuh atau sekolah.
-Lap lelehan dari mulut dan hidung menggunakan tisu.

SET SHAKLEE TANGAN, KAKI DAN MULUT

Vitamin C
Komponen penting dalam sistem imun
ia membantu merangsang penghasilan dan fungsi sel darah putih untuk meningkatkan sistem imun.

→Polifenol
Tinggi dengan antoksida, polifenol mengoptimakan prestasi sel anda.
Keistimewaan Shaklee
-Campuran proprietari saintifik termaju kami adalah berasaskan anggur muscadine -salah satu buah-buahan semulajadi paling sukar diperolehi dan paling berkuasa.
-Mengandungi kepekatan luar biasa asid elagik dan elagitanin yang apabila digabungkan dengan polifenol lain, menghasilkankuasa antioksida yang sangat hebat.

→Bawang Putih
Memiliki fungsi antiengandungi sifat antimikrob
alisin,fitonutrien yang terdapat didalam bawang putih, membantu dalam penyelenggaraan badan yang sihat.
Keistimewaan Shaklee
-Menggabungkan manfaat kesihatan bawang putih dan rosemary sebagai antioksidan.
-Bau dan rasa bawang putih yang minimum

→Protein
Membina dan memperbaiki tisu
ia adalah blok bangunan dalam badan anda dan berfungsi sebagai rangsangan semulajadi untuk sistem imun.
Keistimewaan Shaklee
-menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai secara genetic (non-GMO)
-membekalkan 9 asid amino penting

NUTRIFERON
Membantu meningkatkan interferon tubuh sekaligus meningkatkan daya tahan tubuh terhadap serangan virus dan bakteria.

BASIC H
Mandikan anak anda dengan Basic H kerana ia sangat baik membunuh bakteria dan virus.

→HERBAL BLEND
Herbal Blend digunakan sebagai krim kegunaan luar untuk melegakan rasa tidak selesa ruam dan lepuhan
Ia memberikan rasa dingin yang memberi rasa selesa kepada anak-anak.
TESTIMONI









Continue Reading

Tuesday, September 1, 2020

Demam Denggi

Apa itu Demam Denggi?
Demam denggi adalah disebabkan oleh virus denggi, virus denggi dibawa oleh nyamuk Aedes, terutamanya Aedes aegypti dan Aedes albopictus
demam denggi boleh dihidapi oleh bayi, kanak-kanak, remaja dan dewasa, juga dikenali sebagai demam pecah tulang (akibat sakit yang teruk dibahagian sendi dan otot).

TANDA-TANDA DEMAM DENGGI 
-Demam yang mengejutkan dengan suhu badan yang tinggi.


-Sakit kepala atau sakit dibelakang mata.

-Sakit sendi sakit badan.

-Ruam.

SIMPTOM-SIMPTOM DEMAM DENGGI.
FASA DEMAM
-Demam tiba-tiba
-Sakit kepala
-Berdarah mulut dan hidung
-Sakit otot dan sendi
-Muntah-muntah
-Radang kulit
-Cirit birit

FASA KRITIKAL
-Hipotension
-Lelehan pleural
-Kecairan
-Pendarahan usus

FASA PEMULIHAN
-Tahap kesedaran semakin baik
-Sawan
-Gatal-gatal
-Kadar degupan jantung perlahan

SET SHAKLEE UNTUK IKHTIAR DENGGI.

→Vivix
Vivix bertindak menjaga kesihatan yang menyeluruh. Ia membantu melindungi kesihatan jantung dan fungsi kardiovaskular, kesihatan otak, melindungi dan menyelengara fungsi sistem imunisasi yang lebih baik, bertindak sebagai pelincir untuk kesihatan sendi, melambatkan penuaan sel agar tidak mudah rosak, membekalkan antioksida yang tinggi bagi melawan radikal bebas serta meningkatkan tenaga pada tahap sel.
→Performance Drink
Meningkatkan daya ketahanan badan. Air ini akan memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat bagi yang sudah terkena virus denggi.
→Nutriferon
Nutriferon akan merangsang dan mempertingkan secara keseluruhan sistem imun tubuh dengan mengerahkan sistem pertahanan
semulajadi tubuh berfungsi untuk membunuh virus denggii.




Continue Reading

Sunday, August 30, 2020

Jangan Ambil Mudah Masalah Kemurungan

Kemurungan atau Depression boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja tak kira umur, jantina dan bangsa. Kemurungan adalah satu penyakit tekanan perasaan yang serius, dimana pesakit merasakan perasaan sedih yang berpanjangan  kecewa yang mendalam, atau putus harapan untuk hidup. tiada semangat untuk menjalani aktiviti harian, kehidupan yang dirasakan kosong dan sunyi. 

Setiap orang ada masalah atau dugaan hidup  ada yang mampu menghadapi dugaan dengan tenang, ada juga yang tumbang, kadang kita malu nak share hal kita pada orang, takut tanggapan orang pada kita lemah tak ada iman tetapi mereka tak paham apa yang kita rasakan.


Penghidap kemurungan biasanya macam orang normal namun hakikatnya jiwa bergelora dia coba control agar orang sekeliling tidak mengetahui, dengan alasan takut dilabel gila. tetapi tidak semuanya berkelakuan begitu, ada yang memang nampak serabut, dan simptom kemurungan ada pada dirinya iaitu  

👉sentiasa sedih dan menangis
👉cepat marah
👉mudah letih
👉hilang selera makan
👉tidak dapat memberi tumpuan 
👉sensitif (mudah tersinggung)
👉tidak dapat menjalankan aktiviti harian
👉mudah sakit kepala
👉suka bersendirian
👉tidak boleh tidur dengan lena selalu terjaga

Jangan sesekali ambil mudah masalah kemurungan, karena ianya akan mendatangkan kemudaratan pada diri sendiri dan keluarga, contohnya rasa ingin bunuh diri atau bertindak agresif menyerang ahli keluarga.

Apa yang perlu anda buat bila ini terjadi pada diri anda?
1.Cari seseorang untuk luahkan apa yang terbuku dalam hati, kalau kita coba pendam lagi teruk jadinya. 
2.Jumpa pakar psikiatri
jumpa pakar untuk mengetahui tahap keseriusan kemurungan jangan salah sangka pula kalau jumpa pakar psikiatri dilabel gila.
3.Sentiasa mendekatkan diri dengan Tuhan
amalkan zikir ini, perkongsian dari Ustazah asma harun, ayat ini dari surah Ghafir ayat 44.
"...Dan aku menyerahkan urusanku kepada Allah.
Sesungguhnya Allah itu maha melihat akan hamba-hamba-Nya.

Lepas baca surah Ghafir ayat 44 korang ulang ayat ni dengan sepenuh hati, insyaAllah lapang.
"Daku menyerahkan urusanku, kesedihanku, kebimbanganku, kekecewaanku, perancanganku, hajatku, impianku kepada Allah sesunggunya Allah maha melihat hamba-hambanya".

4.Amalkan gaya hidup sihat
antaranya ialah menjaga kesihatan diri melalui pemakanan seimbang, aktif bersukan dan ambil supplement untuk topup nutrisi dalam badan,
badan yang sihat insyaAllah mindapun cergas.
aida nak rekomen set Shaklee untuk ikhtiar kemurungan ni...



Omega Guard
omega 3 membantu kebimbangan dan kemurungan, menggalakkan fungsi dan struktur neuron iaitu sel dalam sistem saraf manusia.
→Omega-3 dari ikan dikenali sebagai lemak yang berupaya mengurangkan kemurungan (depression), keresahan(anxiety), kemarahan(anger).⁣
→Omega-3 diperlukan kerana kandungan DHA nya adalah makanan otak supaya kekal sihat & dapat berfungsi dengan baik.⁣
Ostematrix (Kalsium&Magnesium)
mempunyai peranan penting dalam fungsi neurologi, juga terlibat dalam tindak balas kimia otak, mengelak kekejangan otot, kebas, menggigil denyutan jantung yang laju, berdebar, mengurangkan kemurungan.
→Magnesium adalah mineral yang berupaya memberi ketenangan pada sistem saraf kita lantas menghalang keresahan, ketakutan, restlessness & irritability.⁣ →Jika magnesium bergabung dengan vitamin B6 ia akan meringankan simptom pra haid⁣ →Mengambil Ostematrix (kalsium & magnesium sebelum tidur akan memudahkan kita tidur nyenyak.⁣
B.Complex mengandungi vitamin B9 iaitu asid folik dan vitamin B12 yang penting bagi menyeimbangkan mood dan hormon dalam badan, menjaga kesihatan sistem saraf supaya tidak tegang, kejang.
TESTIMONI









Continue Reading

Tuesday, August 25, 2020

Kulit Berseri Bermula Dari Vitamin C

Aida fall in love dengan vitamin C sebab muka aida ni kalau period selalu ada jerawat seketul dua haaa.. jerawat kan selalu tinggalkan bekas kalau dah kering, tapi kalau amalkan Vitamin C Plus ni, tiada lagi masalah parut jerawat apa yang bestnya kulit kita cerah sekata kalau betul-betul amalkan setiap hari.

Vitamin C adalah vitamin larut air yang mempunyai pelbagai fungsi terhadap badan dan fungsi utamanya adalah sebagai antioksida. ia juga memainkan peranan penting untuk menggalakkan kesihatan gigi, gusi, tulang.

Vitamin c dikenali sebagai asid askorbik, vitamin c juga memainkan peranan besar dalam fungsi serta penyelenggaraan tubuh, terutama kulit.
👉Melindungi dari sinaran uv
👉Bertindak sebagai agen pengurangan pigmentasi
👉Berfungsi sebagai agen antiradang
👉Molekul penting dalam penghasilan kolagen

Sustained release vitamin C plus ni, vitamin semulajadi tau...

👉 Mempunyai sistem perlepasan secara berperingkat yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C, ini bersamaan dengan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam.
👉Diperkaya dengan 120mg Bioflavonoids sitrus untuk meningkatkan keberkesanannya.
👉Produk semulajadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung 
👉Sesuai untuk mereka yang ada perut sensitif (gastrik)

Vitamin C tidak dihasilkan oleh badan oleh itu kita perlu menambah vitamin C melalui diet. walaupun begitu anda tidak digalakkan mengambil kuantiti vitamin c dengan dos tinggi, badan anda hanya boleh menyerap apa yang diperlukan dan membuangnya jika berlebihan, pilihlah vitamin c yang ada sistem sustained release. so tidaklah membazir.

Customer selalu tanya berapa banyak kita harus mengambil vitamin C ini dalam sehari?  saranan  dari Kementerian Kesihatan Malaysia telah menggariskan pengambilan vitamin C maksimum kepada 2000mg/hari. 

Rujukan ascorbic Asid (vitamin c).2005 Recommended Nutrient intake for malaysia 2006 pg:107-109.

Review customer aida kenapa diorang suka sangat vitamin C!!

TESTIMONI PENGGUNA VITAMIN C














Continue Reading