Friday, December 25, 2015

Tutorial Blog Turun Bunga Sakura


Assalam mualaikum dan selamat petang

Hari ini Aida nak share buat efek berjatuhan di blog.
korang yang suka cantikkan blog bolehlah coba...
ada 2 cara untuk membuatnya:

Cara Pertama:

*Masuk ke dasboard blog korang
*Add a gadget
*Pilih HTML/JavaScript



*Pilih Kode Yang Korang Suka
Kode Untuk efek bintang berjatuhan
<script src="http://sites.google.com/site/amatullah83/js-indahnyaberbagi/bintang.hijau.js" type="text/javascript"></script>
Kode Untuk efek daun berjatuhan 

<script src='http://misbahudin.googlecode.com/files/daun%20gugur.js'/><script src='http://misbahudin.googlecode.com/files/daun%20gugur.js'/> 

Kode Untuk efek salju berjatuhanKode Untuk efek salju berjatuhan

<scriptsrc='http://misbahudin-dcaesga.googlecode.com/files/efek-salju.js'/><scriptsrc='http://misbahudin-dcaesga.googlecode.com/files/efek-salju.js'/>

Kode Untuk efek bunga sakura berjatuhanKode Untuk efek bunga sakura berjatuhan

<script src="http://postrecent.googlecode.com/files/SakuraGugurdj.js" type="text/javascript"></script><script src="http://postrecent.googlecode.com/files/SakuraGugurdj.js" type="text/javascript"></script> *Paste Kode kemudian simpan dah siap



Cara Kedua:

*Edit HTML

Cari kode </body> / <head> (untuk mempermudah mencari kode silahkan tekan CTRL + F)
Copy paste kode yang korang suka tepat di atas </body> / <head>
Simpan dan lihat hasilnya
Semoga bermanfaat


Continue Reading

Tuesday, December 1, 2015

Thursday, November 26, 2015

Tutorial Cara Masukkan Emoji Dikotak komen

Assalam Mualaikum & Selamat Petang Kawan


Untuk menambah seronok komen, dengan adanya emoticon pada kotak komen tentunya menambah kesan pada pembaca.


Meh kita belajar cara-caranya:

1.masuk pada Dashboard Blogger anda
2.Template
3.Edit Template
4.Tekan CTRL + F(untuk memudahkan mencari) , ketikkan </head>

dah jumpa copy-pastekan kode dibawah ini tepat diatas </head>

src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.8.3/jquery.min.js" type="text/javascript">

5. ketikkan </body> dikotak pencarian dah jumpa copy pastekan kode dibawah ini tepat diatas </body>

<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'><style type='text/css'>.emoWrap{position:relative;padding:10px;margin-bottom:7px;background:#efefef;background-image:-ms-linear-gradient(right,#fff 0,#fff9f2 100%);background-image:-moz-linear-gradient(right,#fff 0,#fff9f2 100%);background-image:-o-linear-gradient(right,#fff 0,#fff9f2 100%);background-image:-webkit-gradient(linear,right top,left top,color-stop(0,#fff),color-stop(1,#fff9f2));background-image:-webkit-linear-gradient(right,#fff 0,#fff9f2 100%);background-image:linear-gradient(to left,#fff 0,#fff9f2 100%);border:1px solid #ccc;-moz-border-radius:5px;-webkit-border-radius:5px;border-radius:5px;box-shadow:0 4px 6px rgba(0,0,0,0.1),0 1px 1px rgba(0,0,0,0.3);-moz-box-shadow:0 4px 6px rgba(0,0,0,0.1),0 1px 1px rgba(0,0,0,0.3);-webkit-box-shadow:0 4px 6px rgba(0,0,0,0.1),0 1px 1px rgba(0,0,0,0.3);box-shadow:0 2px 6px rgba(0,0,0,0.1),0 1px 1px rgba(0,0,0,0.3);font-weight:normal;color:#333}.emoWrap:after{content:"";position:absolute;bottom:-10px;left:10px;border-top:10px solid #ccc;border-right:20px solid transparent;width:0;height:0;line-height:0}</style> <script type='text/javascript'>
//<![CDATA[
jQuery(document).ready(function () {emoticonx({
emoRange:"#comments p, div.emoWrap",
putEmoAbove:"iframe#comment-editor",
topText:"Click to see the code!",
emoMessage:"To insert emoticon you must added at least one space before the code."
})
});
//]]></script><script src='http://googledrive.com/host/0B-GuAkK2nj5gbVg2dXladnUzbVU' type='text/javascript'/></b:if>

6.Save
7.Siap semoga bermanfaat
Continue Reading

Sunday, November 22, 2015

Tutorial Tak Boleh Copy/Paste


Assalammualaikum dan selamat petang.

Hari ini aida nak sharing tak boleh copy/paste di blog
Kadang kita penat menaip dan memerah otak untuk menulis artikel, last ada yang copy paste tanpa seizin kita, senang jew...

<script>

var pesen="Terima kasih karena sudi membaca!";

///////////////////////////////////

function clickIE4(){if (event.button==2){alert(pesen);return false;}}

function clickNS4(e){if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){if (e.which==2||e.which==3){alert(pesen);return false;}}}

if (document.layers){document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);document.onmousedown=clickNS4;}

else if (document.all&&!document.getElementById){document.onmousedown=clickIE4;}

document.oncontextmenu=new Function("alert(pesen);return false")

</script>

tukar tulisan warna merah dengan ayat yang korang suka!!!

1.Dashboard
2.Layout
3.Add a gadget
4.Html/java script
5.Paste kode tadi
6.Save
7.Siap


Continue Reading

Saturday, November 21, 2015

Tutorial Chatbox di Blog

Assalam mualaikum ...

Aida nak sharing buat Chatbox di blog
siap-siap ambik kertas & tulis link kat bawah ini...kalau tak boleh copy hu...hu...

1.korang masuk link http://cbox.ws/
2.korang sign up dulu buat email baru
3.Create my cbox

4.Nak cantikkan chatbox korang  look & feel kemudian clik theme editor

5.Save
6.Clik get your new kode
7.Get your embed kode pilih standard inline 
8.Copy
9.Then korang pegi kat blog
10.Dashboard
11.Layout
12.Add a gadget
13.Html/java script
14.Paste kode tadi
15.Save
16.Dah siap boleh korang chat....




Continue Reading

Tuesday, November 17, 2015

Kalender Pemakanan Anak

Untuk memastikan anak berupaya membesar secara normal, ibu bapa perlu mengetahui jenis makanan yang mesti diambil oleh anak dan kuantiti yang sepatutnya.Oleh itu, jadikanlah carta di bawah ini sebagai panduan.
Image result for makanan bayi



Umur
Makanan
Kuantiti
6 bulan
Bubur nasi
5 sudu makan

Minyak
1 sudu the

Sayur-sayuran
1 sudu makan

Isi ikan @ayam
1 sudu makan

Buah-buahan
2 sudu makan



7 hingga 9 bulan
Bubur nasi
2 cawan

Minyak
2 sudu teh

Sayur-sayuran
3 sudu makan

Isi ikan @ayam
2 sudu makan

Buah-buahan
2 sudu makan



1 0 hingga 12 bulan
Nasi dan gantiannya
1 ¾ cawan nasi lembik @ 2 keping roti

Minyak
2 sudu teh

Sayur-sayuran
3 sudu makan

Isi ikan @ayam
4 sudu makan @ isi ayam @ daging bersaiz kotak mancis

Buah-buahan
2 sudu makan



1 hingga 3 tahun
Nasi
2 hingga 3 cawan

Minyak dan lemak
3 sudu makan

Sayur-sayuran
3 sudu makan

Daging, ikan @ayam
1 – 1 ½ ekor (saiz segerhana)

Telur
1 biji

Kekacang @ tauhu
2 sudu teh

Buah-buahan
1/3 daripada sebiji buah

Susu
1 – 2 cawan



4 hingga 6 tahun
Nasi
3 – 4 1/3 cawan

Minyak dan lemak
4 sudu makan

Sayur-sayuran
4 sudu makan

Daging, ikan @ayam
1 ½ - 2 ekor (saiz segerhana)

Telur
1 biji

Kekacang @ tauhu
2 sudu teh

Buah-buahan
½ biji buah

Susu
1 2 cawan




Sumber: pa&ma desember 2010


Continue Reading

Sunday, November 15, 2015

Sunday, November 1, 2015

Promosi Bulan November




-Vita-C Plus beli 6 Percuma 1
-Vita-C Plus beli 2 less 5%
-Vita-Lea beli 3 Percuma 1

kebaikan Vita-C Plus

Mencantikkan kulit - Pengambilan Vita C setiap hari dapat membantu anda mendapatkan kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan dan menyekat pembentukkan pigmentasi. Pigmen adalah penyebab utama pembentukan jeragat.

Membentuk Kolagen - Ia dapat merangsang pembentukan kolagen yang mana kolagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan.

Memperbaiki simptom Pendarahan - Kekurangan Vita C adalah penyebab gusi berdarah, lebam dikulit, lambat pulih dari kecederaan, kulit kering, ruam dan kulit kasar.

Peningkatan Sistem Imun - Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, megukuhkan sistem imun, peningkatan pemulihan alergi hidung, kulit dan asthma, dan juga mengurangkan simptom selsema.

Memperbaiki Insomnia - Ia dapat memperbaiki insomnia, stress dan masalah keresahan.

Mengekalkan Kolesterol Sihat - Ia dapat mengurangkan kolesterol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghalan pendarahan dalam hidung, pendarahan serebral dan skurvi.





Continue Reading

Tuesday, October 27, 2015

Thursday, October 15, 2015

SET Mengandung Shaklee

Setiap ibu mengandung pasti maukan bayi dalam kandungannya sihat.

Apakah kebaikan Set Mengandung Shaklee???

1.Vita-lea
adalah multivitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral.
Zat besi dalam Vita-lea dapat membantu ibu menambah zat besi kerana kebiasaannya ibu mengandung dan menyusu kekurangan zat besi dan jika tidak ditampung boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi.

2.B-complex
Lengkap dengan 8 kumpulan Vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah berseri. B complex juga vitamin anti stress. Jadi bila tiada stress, penghasilan susu lebih baik.

3.Vita-C
Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi dan menjadikan kulit lebih cantik.
Membantu Penyerapan iron – kalau tak cukup Vitamin C, makanlah Iron sekapal pun takkan diserap badan

4.Ostematrix
-Dalam susu ibu, antara komposisi mineral yang tinggi ialah kalsium.
-Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. -Pengambilan Ostematrix juga dapat membantu ibu yang mengalami masalah susu merudum ketika period.

5.Omega
-DHA adalah asid lemak perlu yang dijumpai dalam badan kita terutama pada otak.
-DHA adalah sangat penting dalam perkembangan otak, serta aspek-aspek lain perkembangan janin. -DHA juga asid lemak utama yang ditemui dalam retina mata, serta organ-organ badan yang lain.


Continue Reading

SET Tekanan Darah Rendah

Tekanan darah rendah terjadi apabila
-Kekurangan volum darah 

cecair mengalir dalam saluran darah seperti pendarahan yang tidak boleh terkawal
-Dehidrasi 

Dehidrasi mengurangkan kandungan cecair dalam badan seperti kes muntah yang teruk dan cirit-birit
-Masalah jantung 

Denyutan jantung yang agak cepat mahupun sebaliknya yang terlalu lambat dan keadaan otot yang lemah


Vita-Lea, Vita-C, & B-Comp
-Membantu penyerapan vitamin B12 dan zat besi.
-Meningkatkan sel darah merah dan hemoglobin lengkap dengan 8 kumpulan vitamin B
-Mengandungi zat besi yang membantu pembentukan sel darah merah


Continue Reading

Wednesday, October 14, 2015

Jarak Kelahiran Selamat Selepas Caesar



Jarak kelahiran selepas kelahiran melalui pembedahan caesaren amat perlu dititik beratkan.
kajian perubatan sering kali melaporkan peningkatan resiko komplikasi rahim koyok sekirannya jarak kelahiran terkini dan kelahiran terdahulu terlalu dekat.

Anda perlu tahu, saranan doktor agar anda menjarakkan kehamilan adalah kerana terdapat resiko rahim koyak.

apabila masalah ini terjadi, adalah sukar untuk doktor menangani proses kelahiran anda kelak, dalam beberapa menit, pendarahan yang banyak boleh berlaku, maka sudah semestinnya keadaan ini menggerunkan doktor dan jururawat yang bertugas. komplikasi yang teruk akibat pendarahan boleh mendatangkan mudarat kepada anda dan bayi.anda bukan sahaja boleh kehilanga darah yang banyak, malah bekalan darah kepada bayi boleh terputus sehinga boleh memberi kesan tidak baik kepada organ-organ bayi seperti buah pinggang dan otaknya juga.

Ketahuilah bahawa jarak kelahiran yang di war-warkan oleh doktor bukan bermaksud menghalang anda menambah anak, namun ia lebih kepada keprihatinan agar anda dapat mengelakkan sembarang masalah yang tidak diingini dan menyelamatkan nyawa anda sendiri.


KETAHUI RESIKO


sekirannya anda pernah menjalani proses kelahiran melalui pembedahan caesarean dan hamil semula, dua isu utama perlu dipertimbangkan dengan sebaik-baiknya. Anda perlu berbincang dengan doktor yang memeriksa kehamilan anda .


1.Rahim koyak(uterine rupture)

koyakan yang berlaku boleh menembusi ke seluruh ketebalan dinding rahim sehingga ke permukaan luarannya. malah, ia juga boleh menembusi sehingga menjangkau ke pundi kencing di hadapan atau ligamen lebar di bahagian tepi.

2.Risiko terpaksa menjalani pembedahan caesarean lagi sama ada secara elektif ataupun kecemasan. peluang untuk kelahiran melalui faraj adalah antara 72-76%, tidak kira sama ada secara normal dengan alat bantuan kelahiran iaitu vakum atau forseps.

selebinnya, kebanyakan kelahiran terpaksa berakhir dengan pembedahan cesarean secara kecemasan.

Anda perlu paham bahawa semakin kerap anda melalui proses kelahiran secara caesaran, anda amat berisiko tinggi untuk melalui beberapa keadaan berkenaan.


-parut pembedahan pada dinding rahim tidak cukup kukuh dan mudah terbuka.

-pelekatan melibatkan organ-organ berhampiran seperti pundi kencing sehingga mengakibatkan  doktor sukar melakukan pembedahan caesarean dan boleh menyebabkan trauma seperti pundi  kencing koyak.
-sukar menangani masalah tumpah darah sehingga memerlukan pemindahan darah, pembedahan  membuang rahim dan lain-lain.
-risiko kehamilan berkomplikasi seperti uri bawah(placenta praevia) uri melekat(placentra accreta) dan lain-lain komplikasi.

SET CADANGAN:



sumber:majalah pama

Continue Reading

Saturday, October 10, 2015

CINCH SHAKE MIX(Penjagaan Berat Badan)

Kod Produk:11012 (Cafe Latte), 11010 (Vanilla), 11011 (Coklat)
Campuran Proprietari Protein dengan Leusina Cinch® Shake memberi jawapan segera dan sihat kepada persoalan “Apa yang harus saya makan untuk sarapan pagi?” atau “Apa yang harus saya makan untuk makan tengah hari?”. Cinch® Shake merupakan minuman yang sungguh lazat dan berkhasiat untuk membantu anda memelihara otot penting serta membuat anda sentiasa berasa kenyang dan berpuas semasa mengurangkan berat badan.
  • Rasa seakan pemanis mulut dengan khasiat penuh satu hidangan
  • Mengandungi 24gram protein dalam setiap hidangan bagi rasa puas dan kenyang
  • Kandungan serat yang tinggi, 6 gram dalam setiap sajian
  • Memberi 35% atau lebih Nilai Harian bagi 21 jenis vitamin dan mineral penting

Continue Reading

Wednesday, October 7, 2015

Vitamin Tambah Selera Anak


Dengan gaya hidup yang lasak dan sentiasa berlari aktif, kanak-kanak tidak punya waktu 
untuk duduk diam menikmati makanan yang seimbang. Sebab itulah mereka perlukan 
pilihan makanan segera yang baik untuk mereka dengan pilihan kandungan rendah lemak 
dan rendak glisemik seumpama Shaklee Meal Shakes.



KEBAIKAN MEAL SHAKES:

1.Kurangkan Ekzema
2.Untuk Tumbesaran Untuk Perkembangan Minda
3.Untuk Tingkatkan Selera Makan anak
4.Untuk Anak yang dah berhenti susu ibu
5.Untuk Anak kekal aktif Sebagai perlindungan jangkitan penyakit kepada anak-anak
6.Menambah berat badan anak
7.Membantu anak fokus
8.Membantu kurangkan kekerapan asthma
9.Mengatasi masalah sembelit pada anak
10.Supplement yang sesuai untuk anak yang menghadapi masalah diabetes tahap 1
11.Membantu menurunkan berat badan anak yang obesiti Ambil semasa sarapan
12.meningkatkan kecergasan seawal pagi
13.Supplement yang sangat mudah disediakan, boleh dicampurkan ke dalam bijirin atau susu

TESTIMONI:




Continue Reading

Tuesday, October 6, 2015

OMEGA GUARD



PROMOSI BELI 6 PERCUMA 1
BELI 2 LESS 5%
UNTUK DAPATKAN HARGA ISTIMEWA PM/WHATSAPP:
+60105414102/013-6525515
Antara kebaikan omega SHAKLEE:
1. Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2. Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3. Mencegah salur darah dari tersumbat
4. Omega 3 dapat mengelakkan strok
5. Mengekalkan tekanan normal darah
6. Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7. Mengurangkan sakit kepala
8. Merendahkan kolestrol
9. Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout
Selain itu, Omega 3 yang terkandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak sepert:-
- Mencegah insomnia
- Mengurangkan tekanan emosi
- Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
- Membantu memperbaiki masalah autism
- Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
- Mengurangkan masalah schizophrenia
- Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak


Continue Reading