Saturday, April 17, 2021

Resepi Lemak Cili Padi Daging Salai

Hai assalammualaikum dan selamat petang...      sistur diluar sana petang gini, dah siap-siap nak memasak juadah berbuka kan?

Masih ada yang berfikir nak masak apo harini? ceh apa kata masak lomak cili padi pehh... Memang terangkat😂😂.

Macam aida memang suka pedas berapi tapi geng kat umah ni tak ade yang suka pedas jadi layankan diorang masak lemak cili padi tapi rasa, bagi pedas suam-suam kuku... tak adalah pedas sangat...

Stay tune korang, oke resepi dia mudah yakmat... bahan-bahan dia senang nak cari, macam aida suka bercucuk tanam jadinya tinggal cari kat belakang rumah...

Elok pulak belimbing buluh tengah lebat berbuah apa lagi terus masak lemak cili padi daging salai.

Ni haa... Bahan-bahannya👇👇

Bahan A

-cili padi

-kunyit

-bawang merah

Bahan B

-daging salai

-belimbing buluh

-serai titik

-kentang potong serong

-santan

Kalau xde belimbing buluh masuk asam keping pun sodap janji pandai balancekan rasa dia...

Oke start nak memasak

Blender bahan A, masuk dalam periuk agak dah mendidih masuk bahan B pulak, dah mendidih baru masuk garam, perasa dan gula, balance kan rasa..mendidih angkat.

Taraaaa siap dah...



Oke sebelum korang tanya kat mana aida beli daging salai yang sedap lembut, aida nak share ler ni hehe aida beli kat mek nani daging salai dia memang lembut je, lagi satu daging salai bukan takat nak masak lemak cili padi je, wat nasi goreng untuk rencah ape2 masakan memang sedap, ehhh aida lom bagi contact ya... saboo beb... kan puasa ingatan kureng sikit mudah pelupa!!! kene telan omega dengan lecithin ni... ni haa number seller daging salai 60146478746 mek nani tahu namanya.. so korang roger dia ya... jangan pm aida pulak, harga dia pun berpatutan, selamat mencoba.


2 comments:

  1. Alhamdulillah... rezeki Allah... Allah beri sedap...terima kasih banyak mek aida... semoga dilimpahi rezeki yg berpanjangan...aamiin

    ReplyDelete