Sunday, August 30, 2020

Jangan Ambil Mudah Masalah Kemurungan

Kemurungan atau Depression boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja tak kira umur, jantina dan bangsa. Kemurungan adalah satu penyakit tekanan perasaan yang serius, dimana pesakit merasakan perasaan sedih yang berpanjangan  kecewa yang mendalam, atau putus harapan untuk hidup. tiada semangat untuk menjalani aktiviti harian, kehidupan yang dirasakan kosong dan sunyi. 

Setiap orang ada masalah atau dugaan hidup  ada yang mampu menghadapi dugaan dengan tenang, ada juga yang tumbang, kadang kita malu nak share hal kita pada orang, takut tanggapan orang pada kita lemah tak ada iman tetapi mereka tak paham apa yang kita rasakan.


Penghidap kemurungan biasanya macam orang normal namun hakikatnya jiwa bergelora dia coba control agar orang sekeliling tidak mengetahui, dengan alasan takut dilabel gila. tetapi tidak semuanya berkelakuan begitu, ada yang memang nampak serabut, dan simptom kemurungan ada pada dirinya iaitu  

👉sentiasa sedih dan menangis
👉cepat marah
👉mudah letih
👉hilang selera makan
👉tidak dapat memberi tumpuan 
👉sensitif (mudah tersinggung)
👉tidak dapat menjalankan aktiviti harian
👉mudah sakit kepala
👉suka bersendirian
👉tidak boleh tidur dengan lena selalu terjaga

Jangan sesekali ambil mudah masalah kemurungan, karena ianya akan mendatangkan kemudaratan pada diri sendiri dan keluarga, contohnya rasa ingin bunuh diri atau bertindak agresif menyerang ahli keluarga.

Apa yang perlu anda buat bila ini terjadi pada diri anda?
1.Cari seseorang untuk luahkan apa yang terbuku dalam hati, kalau kita coba pendam lagi teruk jadinya. 
2.Jumpa pakar psikiatri
jumpa pakar untuk mengetahui tahap keseriusan kemurungan jangan salah sangka pula kalau jumpa pakar psikiatri dilabel gila.
3.Sentiasa mendekatkan diri dengan Tuhan
amalkan zikir ini, perkongsian dari Ustazah asma harun, ayat ini dari surah Ghafir ayat 44.
"...Dan aku menyerahkan urusanku kepada Allah.
Sesungguhnya Allah itu maha melihat akan hamba-hamba-Nya.

Lepas baca surah Ghafir ayat 44 korang ulang ayat ni dengan sepenuh hati, insyaAllah lapang.
"Daku menyerahkan urusanku, kesedihanku, kebimbanganku, kekecewaanku, perancanganku, hajatku, impianku kepada Allah sesunggunya Allah maha melihat hamba-hambanya".

4.Amalkan gaya hidup sihat
antaranya ialah menjaga kesihatan diri melalui pemakanan seimbang, aktif bersukan dan ambil supplement untuk topup nutrisi dalam badan,
badan yang sihat insyaAllah mindapun cergas.
aida nak rekomen set Shaklee untuk ikhtiar kemurungan ni...



Omega Guard
omega 3 membantu kebimbangan dan kemurungan, menggalakkan fungsi dan struktur neuron iaitu sel dalam sistem saraf manusia.
→Omega-3 dari ikan dikenali sebagai lemak yang berupaya mengurangkan kemurungan (depression), keresahan(anxiety), kemarahan(anger).⁣
→Omega-3 diperlukan kerana kandungan DHA nya adalah makanan otak supaya kekal sihat & dapat berfungsi dengan baik.⁣
Ostematrix (Kalsium&Magnesium)
mempunyai peranan penting dalam fungsi neurologi, juga terlibat dalam tindak balas kimia otak, mengelak kekejangan otot, kebas, menggigil denyutan jantung yang laju, berdebar, mengurangkan kemurungan.
→Magnesium adalah mineral yang berupaya memberi ketenangan pada sistem saraf kita lantas menghalang keresahan, ketakutan, restlessness & irritability.⁣ →Jika magnesium bergabung dengan vitamin B6 ia akan meringankan simptom pra haid⁣ →Mengambil Ostematrix (kalsium & magnesium sebelum tidur akan memudahkan kita tidur nyenyak.⁣
B.Complex mengandungi vitamin B9 iaitu asid folik dan vitamin B12 yang penting bagi menyeimbangkan mood dan hormon dalam badan, menjaga kesihatan sistem saraf supaya tidak tegang, kejang.
TESTIMONI









Continue Reading

Tuesday, August 25, 2020

Kulit Berseri Bermula Dari Vitamin C

Aida fall in love dengan vitamin C sebab muka aida ni kalau period selalu ada jerawat seketul dua haaa.. jerawat kan selalu tinggalkan bekas kalau dah kering, tapi kalau amalkan Vitamin C Plus ni, tiada lagi masalah parut jerawat apa yang bestnya kulit kita cerah sekata kalau betul-betul amalkan setiap hari.

Vitamin C adalah vitamin larut air yang mempunyai pelbagai fungsi terhadap badan dan fungsi utamanya adalah sebagai antioksida. ia juga memainkan peranan penting untuk menggalakkan kesihatan gigi, gusi, tulang.

Vitamin c dikenali sebagai asid askorbik, vitamin c juga memainkan peranan besar dalam fungsi serta penyelenggaraan tubuh, terutama kulit.
👉Melindungi dari sinaran uv
👉Bertindak sebagai agen pengurangan pigmentasi
👉Berfungsi sebagai agen antiradang
👉Molekul penting dalam penghasilan kolagen

Sustained release vitamin C plus ni, vitamin semulajadi tau...

👉 Mempunyai sistem perlepasan secara berperingkat yang melepaskan 500mg vitamin C dalam masa lima jam untuk meningkatkan penggunaan vitamin C, ini bersamaan dengan satu setengah biji oren setiap jam selama lima jam.
👉Diperkaya dengan 120mg Bioflavonoids sitrus untuk meningkatkan keberkesanannya.
👉Produk semulajadi yang diperolehi daripada ekstrak jagung 
👉Sesuai untuk mereka yang ada perut sensitif (gastrik)

Vitamin C tidak dihasilkan oleh badan oleh itu kita perlu menambah vitamin C melalui diet. walaupun begitu anda tidak digalakkan mengambil kuantiti vitamin c dengan dos tinggi, badan anda hanya boleh menyerap apa yang diperlukan dan membuangnya jika berlebihan, pilihlah vitamin c yang ada sistem sustained release. so tidaklah membazir.

Customer selalu tanya berapa banyak kita harus mengambil vitamin C ini dalam sehari?  saranan  dari Kementerian Kesihatan Malaysia telah menggariskan pengambilan vitamin C maksimum kepada 2000mg/hari. 

Rujukan ascorbic Asid (vitamin c).2005 Recommended Nutrient intake for malaysia 2006 pg:107-109.

Review customer aida kenapa diorang suka sangat vitamin C!!

TESTIMONI PENGGUNA VITAMIN C














Continue Reading

Wednesday, August 12, 2020

Pengalaman Buat Lasik



Alhamdulilah dah sebulan lebih aida buat lasik, selepas 22tahun guna spek mata, perasaan yang tak dapat diungkapkan dengan kata-kata bila kita dapat melihat dengan jelas tanpa guna spek, sungguh nikmat lagi-lagi bila kita baca alquran bahagia sungguh rasanya! 

Oh iye yang belum tahu apa benda tu lasik(laser in-situ keratomileusis)??
lasik ialah satu teknik pembedahan pembetulan untuk merawat masalah rabun. 

Pada yang teringin buat lasik aida rekomen buat di Advance Vision damansara, alamat dia korang bole search kat google hehehe.. harga dia memang sangat berpatutan dibanding tempat lain, kalau korang power rendah bawah 300 kos tak sampai RM3000, macam aida power dah tinggi 500 lebih so hargapun keras sikit lah dalam Rm5888 gitu.


Proses dia senang je, korang datang cek mata sesuai buat lasik ke tak, kalau kornea korang terlalu nipis tak sesuai buat lasik namun begitu korang jangan lah sedih ada rawatan guna teknik lain, so korang konsultasi je sesuai teknik yang mana. 

Ok aida nak share mesin-mesin yang cek mata kita, stay tuned guys.



Yang paling kelakar cek mata guna mesin yang tiup mata kita, automatik terperanjat hahaha...yang lain kita tengok sinar warna biru, staff akan selalu cakap "tahan sekejap jangan klik mata" 

Katakan korang memang sesuai buat lasik, kita buat appointment untuk surgery.
part 1 cek mata FOC (free of charge)
part 2 bayar rm100 cash 
part 3 final check dan full payment
part 4 surgery biasa dia buat setiap hari jumaat

PERSEDIAAN SEBELUM PEMBEDAHAN
-korang jangan guna lens selama 1 minggu
-korang kene datang awal 30menit sebelum pembedahan
-korang dinasihatkan jangan menggunakan sembarang solekan dan minyak wangi karena ia boleh mengganggu mesin didalam bilik pembedahan 

Haaa...time pembedahan ni korang dinasihatkan ada kawan untuk pimpin korang masuk kete, tak dah lah korang meraba hahaha gurau ar masih boleh nampak sebenarnya.


Kita dapat kawan sama-sama buat lasik, tudung memang buka guna anak tudung je kemudian pakai baju yang disediakan.


Keadaan dia macam gambar diatas proses lasik setiap mata mengambil masa 2menit je.. tak da lamapun, dan kita tak merasakan sakit, mata kita rasa sejuk je... dokter siap berborak dengan kita "dear sakit tak?" aida diam je fokus tengok cahaya biru sampai dokter tu ulang 2x baru ku jawab. haha jahat.

Selepas buat lasik mata kita memang merah macam zombi tapi still nampak cover pakai spek mata hitam, nanti dokter bekalkan obat kalau rasa sakit boleh makan, 2jam selepas pembedahan jeng...jeng... pedih gila huwawa....biji mata kita asik keluar air mata je sampai bengkak beb...titis obat yang dokter bagi, tapi aida ada add on vitamin power resv dengan carotomax 2hari dah recover, dah elok tepon geng kita habis buat lasik, dia pun excited tapi takut nak buat hahaha...

Tapi korang jangan pelik masa penyembuhan mata kita kejap terang kejap tak nampak itu ok je jangan risau proses penyembuhan dokter katapun.

Lama-lama oke dah macam biasa.

Ni masa follow up mata dah elok nampak ceria, kalau tak bad mood aje.
ok sekian citer pengalaman aida buat lasik semoga coretan ni bermanfaat.










Continue Reading