Tanda awal sakit jantung

TANDA -TANDA AWAL SAKIT JANTUNG1.dada merasa tidak selesa sekali sekala
2.rasa kelesuan dan keletihan
3.ketidakselesaan pada satu/kedua2 lengan, punggung,leher,rahang atau perut
4.sesak nafas
5.rasa mual (perasaan sakit perut) muntah, pening kepala, dan hilang koordinasi
6.kerap berpeluh tanpa sebab walaupun sedang duduk di kursi

Jantung merupakan organ penting manusia.Ia berfungsi mengepam dan mengedarkan darah ke seluruh badan. Makanan yang mengandungi Omega 3 adalah salah satu makanan terbaik untuk jantung kita.

Berikut 10 makanan yang baik supaya jantung sihat.

1.Makanan Beroat
Mulakan hari anda dengan semangkuk oat panas. Makanan ini kaya asid lemak omega-3, folat dan kalium. Selain itu,ia kaya dengan serat membantu menurunkan kadar kolesterol jahat LDL dan mencegah

pembentukan plak di dinding arteri.

2.Salmon
Ikan yang kaya asid lemak omega-3 ini efektif menurunkan tekanan darah dan mencegah pembekuan darah. Makanlah dua keping salmon seminggu. Ia mengurangkan risiko meninggal akibat serangan jantung hingga 33 peratus.

“Salmon mengandungi karotenoid astaxanthin, yang merupakan sebuah antioksida kuat,” menurut Stephen T. Sinatra, MD, penulis Lower Your Blood Pressure In Eight Weeks, health.com.


3.Avocado
Menambah lemak sihat ke dalam diet anda. Makanan yang kaya lemak tunggal tidak tepu ini mampu menurunkan kadar kolesterol jahat LDL dan meningkatkan kadar kolesterol baik HDL dalam tubuh.

“Avokat sangat baik.Makanan ini memungkinkan penyerapan karotenoid lain, khususnya betakaroten dan lycopene, yang sangat penting untuk kesihatan jantung,” menurut Sinatra.


4.Minyak zaitun
Minyak zaitun kaya akan lemak tunggal tidak tepu.Ia adalah pengganti baik bagi mentega.

5.Kekacang
Kacang-kacang seperti walnut dan almond .

6.Berries
Blueberries, raspberries, strawberi dan jenis beri lainnya kaya anti radangan.Berfungsi mengurangi risiko penyakit jantung dan kanser.

7.Kacang peas
Tambah pengambilan kacang peas, seperti kacang merah dan kacang hitam.

8.Bayam
Bayam kaya akan berbagai komponen sihat seperti lutein, folat, kalium dan serat.

9.Biji rami (linseed)
Biji rami kaya dengan serat dan omega

10.Kacang Soya
Kacang soya membantu menurunkan kadar kolesterol karena rendah lemak.

Surah Ar- Ra'd
"Barangsiapa membaca ayat 28 dari surah ini, nescaya penyakit jantungnya akan sembuh".


Terjemahannya:
"(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan "zikrullah". Ketahuilah dengan "zikrullah" itu, tenang tenteramlah hati manusia."
Lazim-lazimlah membaca surah ini selalu kepada mereka yang mengidap sakit jantung. Penyakit ini tidak kira usia muda atau yang tua. Ada yang baru berumur 20 tahun pun sudah ada sakit jantung. Pengambilan makanan harian seperti makanan yang banyak minyak dan lemak yang tinggi akan menyebabkan risiko sakit jantung yang kronik.

Yang malas bersenam sekurang-kurangnya lakukan senaman yang ringan seperti berjalan laju jika ada kesempatan di taman-taman yang berdekatan rumah anda. Tak perlu berlari laju takut-takut jantung anda tak dapat menampung tekanan.
CADANGAN SUPLEMEN SHAKLEE JANTUNG
Catat Ulasan

0 Ulasan